Midsommar!!

image235

Midsommar firas sedan urminnes tider. Ursprungligen var midsommarsolståndet på Norra halvklotet den första dagen på årets tredje kvartal, (i gamla tiders solkalendrar). Övriga högtidsdagar var nyåret vid vårdagjämningen, halvåret höstdagjämningen, det sista kvartalet midvintersolståndet och de däremellan liggande åttondelarna, (Mårtensgås osv).


Den ickekristna traditionen att fira midsommar är framförallt centrerad till Lettland, Sverige, Estland och Finland, men liknade traditioner finner man även i delar av norra Europa och Storbritannien.

Midsommar firas traditionellt med att man reser en så kallad midsommarstång, en lövad och blomprydd stång eller påle med en kransförsedd tvärslå. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången är ursprungligen en fallossymbol för fruktsamheten, och kom troligen till Sverige från Tyskland1300-talet eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet 'maja' som betyder löva.


Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor, men även bland män. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och sedan fylla på med blad och blommor.

Midsommarafton infaller i Sverige sedan 1953 alltid på den fredag som ingår i perioden 19-25 juni. Midsommarafton är inte allmän helgdag i Sverige, men i banklagen m.fl. lagar jämställs den, liksom julafton, nyårsafton och påskafton, med allmän helgdag.

Midsommardagen är allmän flaggdag i Sverige.

Knutet till midsommar finns en stark tradition av firande och alkoholkonsumtion vilket fortfarande gör midsommarhelgen till en av de tidpunkter på året då mest fylleri och bråk inträffar. Det myckna resandet omkring helgen, då också många påbörjar sin semester, gör dessutom helgen till en av de mest trafikskadedrabbade.

Vid midsommar äts ofta färskpotatis, gräddfil med gräslök, matjessill eller andra sorters sill. Det är även vanligt med grillat och sallader. Till efterrätt äts vanligen jordgubbar i någon form exempelvis jordgubbstårta. Det hela kantas oftast av en nubbe eller två. Midsommarfesten firas helst utomhus.

Man kan också läsa att midsommar är kärlekens årstid, om sju sorters blommor under huvudkudden och att man då drömmer om sin älskade. Att man "gjorde" barn då förr i tiden eftersom mars var en bra månad att föda... Inser just att lillebror är ett resultat av midsommarfirande!! *skratt*

Jag tillhör dem som anser att midsommarafton skulle vara Sveriges nationaldag istället för nuvarande, i mitt tycke, mindre motiverade 6:e juni. Kan det bli svenskare?  Ha nu en riktigt härlig midsommarhelg!!!Kommentarer
Postat av: Vicke

Vilken jättefin illustration du gjort, så duktig!! Sen har du helt rätt midsommar är nog det svenskaste som finns, firade med en från Nya Zeeland förra året och han skulle instämma i det! Så vilket bra förslag det borde vara vår nationaldag:)
Ha en underbar midsommar!
Midsommarkram

2007-06-20 @ 23:14:03
URL: http://www.vickes.blogg.se
Postat av: Lisa

Tycker också att Midsommar är en härlig helg, men jag behåller gärna nationaldagen med, jag tror inom mej att kanske mina barn har lärt sej att fira den bättre än vi... Goa rara Barbro, ha en underbar vilsam Midsommar med mycket go mat och mycket kärlek! Hinkvis med kramar får du!!

2007-06-21 @ 04:11:38
URL: http://lisasbibliotek.blogg.se
Postat av: Cina

Jag håller med, midsommarafton _är_ ju verkligen Sveriges nationaldag :)!
Önskar dig en riktigt fin midsommar,kram!

2007-06-21 @ 05:27:17
URL: http://cinamedmera.blogg.se
Postat av: Arga Mamman

Glad midsommar till dig med!!

2007-06-21 @ 07:29:19
URL: http://argamamman.blogspot.com
Postat av: Esters Mamma

Glad Midsommar till dig och din familj.
Esters familj åker till farfar och farmor över helgen.
Ha det så bra i midnattssolensland.

2007-06-21 @ 08:59:58
URL: http://estersmamma.blogg.se
Postat av: Lilla My

Glad midsommar till dig med.Vilken fin research du har gjort.

2007-06-21 @ 09:20:38
URL: http://myslivochhem.blogspot.com
Postat av: tina

Önskar dej en riktigt fin och glad midsommar!!
Kramar i massor!!!

2007-06-21 @ 11:52:19
URL: http://tinaminastina.blogg.se
Postat av: lallis

Oj, vilken fin midsommarstång:)
Ha nu en jättefin midsommar!
Kram Lallis

2007-06-21 @ 13:13:17
URL: http://knasigamamman.se
Postat av: Liza

Önskar dig en Glad midsommar!
Kram!
Liza

2007-06-21 @ 13:42:11
URL: http://vardagslycka.blogg.se
Postat av: Erika

Ett jättebra förslag!
Ha en fin midsommar helg!
Kramis

2007-06-21 @ 23:33:31
URL: http://mrum.blogg.se
Postat av: Mariakoden

Vilken fin bild du ritat!!!!
Å vilken story! Nu förstår jag varför Midsommar finns. Trodde att det var ett annat ord för FYLLA. Men jag hade visst fel.......!
Hoppas du får dansa kring stången i morgon... (oj, det låter så snuskigt med stången...eller är det bara jag som har snuskig fantasi??????)
Sen måste jag hålla med dig ang sveriges nationaldag!!!! Ska vi skicka in en ansökan om ändring?????
Kram från mig!!

2007-06-22 @ 00:21:02
URL: http://www.mariakoden.blogg.se
Postat av: Karin

Jag håller med dig till fullo! Glad midsommar!

2007-06-22 @ 06:51:35
URL: http://hemochliv.blogg.se
Postat av: Lime

En riktigt skön midsommarhelg till dig också!

2007-06-22 @ 11:30:15
URL: http://lantlivet.blogspot.com
Postat av: Lotta

Hittade hit via Lauras blogg-guide. Kommer absolut tillbaka. En blogg helt i min smak!

2007-06-23 @ 22:44:37
URL: http://signesvind.blogspot.com/
Postat av: Nilla

Vilken härlig illustration du har gjort!
Hoppas att helgen har varit bra.

2007-06-24 @ 18:51:05
URL: http://tankebubblor.blogg.se
Postat av: Christina W

Åhhh vilken underbar blogg! Hittade hit eftersom du står omnämnd i tidningen Laura. Kul tycker jag och glad är jag att jag kollade in länkarna.

2007-06-25 @ 11:24:35
URL: http://godmat.webblogg.se
Postat av: Barbro

Vicke: Du är så snäll vickevire!! pusspådig Lisa: Ja, du är klok du, visst är det så... hrm, vad gammal jag plötsligt kände mig, sådär farmorgammal...=) kram tillbaka! Cina: Ja, just det, nu ändrar jag mig Lisa!! kappan efter vinden..hahahahaaa kramcina Arga mamman: Kram kram!! Esters mamma: Vad vackert det låter...midnattssolens land... kramis till dig Lilla my: Tack gumman!! kram Tina: Tack till dig med och kramar i massor tillbaka Lallis: Det hade vi!! Kraaaamm Liza: kram till dig med =) Erika och Mariakoden och Karin: JA, vi påtar ihop ett förslag!! Kvinnsen i Norrland går ihop och manifesterar!! kramis till er alla tre =))Lime: kram :)) Lotta: Va kul!! Du har också en superfin blogg!! Tack Nilla, vad gullig du är!! Välkommen Christina!! Roligt att den tidningen och du hittat mig!!! kramar

2007-06-25 @ 15:34:57
URL: http://www.barbros.blogg.se
Postat av: Lavransvanessa

Hello admin, nice site! Good content, Beautiful design, thanks! Greetings

2010-02-22 @ 13:58:10
URL: http://lavransvanessa.3steps.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0